Resor och turism

Hur kommer det fungera vid resor till Storbritannien efter 2020 när landet lämnat EU? Kommer det att krävas visum? Hur länge får jag stanna i landet? Vilka regler gäller för britter som reser in i EU? Mycket kommer att förändras från den 1 januari 2021.

Under hela året 2020 är Storbritannien en del av den fria rörligheten på den inre marknaden. Allt kommer därmed att fungera precis som vanligt. Det krävs exempelvis inget visum för britter som vistas i EU.

Något visum kommer inte heller att krävas från den 1 januari 2021. Personer från Storbritannien kommer kunna vistas i EU upp till 90 dagar under 180-dagars period utan visum, dock utan rätt att arbeta i unionen. Motsvarande gäller för EU-medborgare i Storbritannien, alltså visumfrihet för kortare vistelser.

Personer som reser mellan EU och Storbritannien bör också förbereda sig på nya regelverk och procedurer kring gränskontroller, medföljande husdjur och passagerarrättigheter.

Körkort

Körkort från Storbritannien kommer från 1 januari 2021 inte längre att erkännas i EU-lagstiftningen. Det blir istället upp till ansvarig myndighet i varje enskilt medlemsland att ta beslut om de brittiska körkortens status.
I nuläget är det dock fritt fram för innehavare av brittiska körkort att köra i EU som vanligt.


Roaming

Inom EU går det numera att surfa som hemma, inga extra avgifter eller liknande är tillåtna. Detta gäller givetvis även i Storbritannien fram tills årets slut. Vad som händer från 1 januari 2021 är än så länge oklart. Både EU och Storbritannien kan efter årsskiftet ta ut extra avgifter vid dataroaming.