Indien–EU – förhandlingar om frihandelsavtal återupptagna

EU och Indien startade förhandlingar om ett frihandelsavtal 2007, men de pausades 2013. Under 2022 togs förhandlingarna upp igen.

Indien är världens femte största ekonomi och världens folkrikaste land. Förhoppningen är att ett frihandelsavtal ska fördjupa och stärka de ekonomiska relationerna mellan EU och Indien.

EU och Indien förhandlar nu om ett ”balanserat, ambitiöst, heltäckande och fördelaktigt” frihandelsavtal. Parallellt med förhandlingarna pågår även samtal om ett investeringsskyddsavtal och ett avtal om geografiska ursprungsbeteckningar.

För EU:s företag är marknadstillträde för en rad olika varor, inte minst jordbruksprodukter och livsmedel samt fordon, särskilt viktiga områden. Andra prioriterade områden är offentlig upphandling, tjänster, immaterialrättsfrågor och inte minst hållbarhet.

För Indiens räkning står, förutom förbättrat marknadstillträde för många typer av varor, även personrörlighet och läkemedel i fokus.

Handels- och teknikråd

EU och Indien upprättade ett handels- och teknikråd 2023. Detta väntas ge utökade möjligheter till samarbete inom viktiga områden, som

  • strategisk teknik, digital styrning och digital anslutbarhet
  • miljövänlig energiteknik
  • handel, investeringar och motståndskraftiga värdekedjor.

Pågående diskussioner om handelsfrågor

Ett viktigt befintligt instrument i handelsrelationerna mellan EU och Indien är den så kallade underkommissionen för handelsfrågor som sammanträder årligen. Dessutom har ett antal tekniska arbetsgrupper inrättats för att diskutera handelsrelaterade frågor, såsom hälsoskyddsregler för människor, djur och växter (SPS-regler), tekniska handelshinder, jordbruk och stål.

Indien omfattas av EU:s tullförmånssystem för utvecklingsländer

Det så kallade allmänna tullförmånssystemet, Generalised Scheme of Preferences (GSP), ger sänkt tull eller noll tull vid import till EU av varor med ursprung i utvecklingsländer. Här ingår också Indien.

Den 1 januari 2023 ändrades reglerna för vissa varor med ursprung i Indien. Varorna som då blev dyrare att importera var

  • plaster och plastvaror
  • lädervaror samt pälsskinn och konstgjord päls
  • varor av sten, gips, cement, asbest, glimmer eller liknande material. keramiska produkter samt glas och glasvaror
  • maskiner och apparater samt mekaniska redskap, elektriska maskiner och apparater, elektrisk materiel samt delar till sådana varor.

Andra varor med ursprung i Indien blev i stället billigare att importera: motorfordon, cyklar, flygplan och rymdfarkoster samt fartyg och båtar.

EU:s beslut om Indiens GSP-tullar (EU-kommissionens webbplats)

Fler förändringar vid import av varor med ursprung i Indien väntas när reglerna för det nuvarande tullförmånssystemet har förhandlats om.

Förhandlingar pågår om reglerna för en ny tioårsperiod av EU:s GSP-system. I väntan på att förhandlingarna ska avslutas så har den nuvarande GSP-förordningen, som skulle ha löpt ut den 31 december 2023, förlängts och kommer att gälla fram till dess att en ny förordning kommit på plats, eller som längst till den 31 december 2027.

EU:s förslag till ny GSP-förordning (EU-kommissionens webbplats)

Kommerskollegiums arbete kopplat till Indien

Kommerskollegium arbetar löpande med handelshinder i länder utanför EU. Vi tar hand om ärenden och undersöker möjliga lösningar. Vi samarbetar med Utrikesdepartementet, EU-kommissionen, branschorganisationer och de svenska ambassaderna i de här frågorna.

Har ditt företag haft problem med handeln med Indien?

Läs om hur du anmäler handelshinder till Kommerskollegium

Relaterad information

porträtt kim larsson

Har du frågor om handeln med Indien?

Då är du välkommen att kontakta mig!

Kim Larsson

Telefon: 08-690 48 48

Öppna eller stäng kontaktformuläret