Exportera jordbruksprodukter eller livsmedel till Sydkorea

Avtalet mellan EU och Sydkorea medförde en omfattande liberalisering av jordbruksprodukter (bland annat jordbruksråvaror, förädlade livsmedel, foder och drycker). En del produkter kan idag importeras tullfritt in till Sydkorea. Dessa är bland annat fryst griskött, kakor, choklad, sockerkonfektyr, cider och vodka.

Avvecklingsperioder för tullarna på vissa jordbruksprodukter är långa. Tullkvoter gäller bland annat för vassle, smör, ost, modifierad stärkelse och mjölkpulver.

Även om avvecklingsperioderna för tullarna är långa för flera produkter har exportvillkoren förbättrats för många produkter och kommer fortsätta att förbättras. Det beror på att tullarna utanför avtalet på många jordbruksprodukter är höga, och därför medför tullsänkningarna fördelar för europeiska företag.

Produkt MFN-tull*, i procent     Tull genom frihandelsavtalet (2018), i procent
Fryst griskött 25 0
Sockerkonfektyrer 8 0
Choklad 8 0
Kakor 8 0
Rostat kaffe 8 0
Sylt (ej citrus) 30 0
Öl 30 0
Cider 15 0
Vodka 20 0
Frysta kycklingvingar 20 8,5 (nedtrappning pågår)  


*MFN-tull gäller om ursprungsreglerna inte kan uppfyllas eller rätt dokumentation skaffas fram.

Det här gäller för just din vara

För att ta reda på vad som gäller för just din vara rekommenderas att du besöker kommissionens webbplats Access2Markets, där det finns flera verktyg som som ska underlätta för europeiska företag som vill exportera eller importera. I databasen kan du hitta Sydkoreas exakta importtullsats för din produkt. Gör så här:

  1. Gå till Access2Markets.
  2. Fyll i Ursprungslandet och sedan "Sydkorea" i fältet för destinationsland (country of destination)
  3. Fyll i produktnamnet eller HS-koden/tull-koden i fältet "Product name or HS code" och klicka på "Search".
  4. I sökresultatet hittar du din produkts tullkod och olika typer av importtullar. Den tullsats som är relevant för dig finns i kolumn EU, som listar tullar som tillämpas för importer till Sydkorea av produkter som har ursprung i EU. 
  5. De tullsatser som är relevanta för dig är i kolumnerna MFN, som listar importtullar utanför avtalet mellan EU och Sydkorea, samt kolumn EU, som listar importtullar inom avtalet.

Det är alltså tullen som är angiven under "EU" som gäller om din vara uppfyller avtalets ursprungsregler. För att få tullfrihet måste produkternas ursprungsregler uppfyllas och rätt dokumentation måste skaffas fram. Läs mer om ursprungsreglerna och ursprungsbevis här.