Moldaviska tech-företag fokuserar på den svenska marknaden

Tre moldaviska tech-företag ser stora möjligheter till samarbete med företag på den svenska marknaden, bland annat inom fintech och transportindustrin. Det är anledningen till att de nu riktar sitt fokus mot Sverige.

– Vi är här i Sverige för att söka efter långsiktiga partnerskap, framförallt är vi intresserade av att samarbeta inom områdena fintech och sjukvårds- och hälsoteknik, säger från Valentina Botnazu Sisman från Atomate Software. 

Atomate grundades 2011 och specialiserar sig på att utveckla mjukvara till webb och mobilappar. Företaget är ett av tolv moldaviska företag som får ett långsiktigt stöd av Open Trade Gate Sweden vid Kommerskollegium, i syfte att öka företagens möjligheter att exportera till Sverige.

Valentina Botnazu Sisman från Atomate Software.

Även Bend deltar i projektet, företaget studerar nu noga behoven och förutsättningarna på den svenska marknaden.

– För oss är det av största vikt att exportera till EU. Det går också i linje med vårt mål att integrera moldaviska it-färdigheter med det europeiska it-ekosystemet. På sätt skapas värde för båda parter; vi tillhandahåller tech-experter till Europa, medan vi samtidigt bidrar till hållbar jobbutveckling hemma, säger Nicolae Guzun på Bend.

Nicolae Guzun på Bend.

Oneest grundades 2015 och runt 90 % av deras kunder finns redan inom EU. Men Eugenia Surucinski som är operativ chef på företaget säger att de nu är mycket intresserade av att också börja jobba mot Sverige.

– Jag tror att vår expertis när det gäller utveckling av mjukvara för fordonsindustrin kan komplettera svenska företags kompetens. Jag tror också Moldavien som land har mycket att erbjuda när det gäller just it och tech. Det är ett växande område och vi är bland annat väldigt starka inom STEM-undervisning, säger Eugenia Surucinski.

Eugenia Surucinski på Oneest.