Handla med utvecklingsländer

Letar ditt företag efter nya handelspartner utanför EU? Genom oss kan ditt företag knyta kontakter med exportörer i utvecklingsländer, som är väl förberedda på vad det innebär att handla med Sverige. De får också stöd av oss för att lyckas med exportresan hela vägen till Sverige.

Open Trade Gate Sweden (OTGS) är en avdelning på Kommerskollegium som arbetar med att hjälpa exportörer i utvecklingsländer att komma in på marknaden i Sverige och EU. Genom oss kan du som importör knyta kontakter med dessa företag, som är väl förberedda på de krav och förväntningar som finns från svenska företag.

Våra samarbeten och fokusområden

Med hjälp av svenska och internationella konsulter väljer vi ut exporterande företag med potential i utvecklingsländer. Vissa av företagen är precis i uppstartsfasen i sin exportsatsning. Andra har redan påbörjat sin exportresa men behöver hjälp att hitta en lämplig handelspartner inom EU. Just nu arbetar vi bland annat med dessa länder och produkter:

Bolivia – livsmedel

I Bolivia samarbetar vi med producenter av så kallade superfoods – till exempel quinoa, chia, sesamfrö, amaranth, canihua, acai, palqui, maca eller camu-camu, men också slutprodukter som exempelvis quinoapasta och quinoamjöl.

Case: Agro Export Bolivia (på engelska)

Moldavien – it-tjänster och livsmedel

I Moldavien har vi kontakt med flera producenter av it-tjänster och livsmedel, främst färsk frukt och grönt som exempelvis äpplen, körsbär och plommon.

Ukraina – it-tjänster och livsmedel

På ukrainska marknaden samarbetar vi med producenter av både livsmedel och it-tjänster.

Case: Slow Walnuts Ukraine (på engelska)

Georgien – textilier

Inom kort inleder vi samarbeten med företag i Georgien som producerar hållbara textilier.

Det kommer också löpande in förfrågningar från utländska företag och organisationer som är intresserade av att börja exportera till Sverige.

Så förbereder vi exportörerna för Sverige

De exportörer som väljs ut för ett samarbete med Open Trade Gate Sweden får utbildning i hur den svenska marknaden fungerar i praktiken, bland annat i konsumentbeteenden. De får lära sig om allt från EU:s lagstiftning och vad som krävs för att exportera till Sverige och EU, till hållbarhet och trender på den svenska marknaden.

Företagen medverkar på utvalda svenska mässor och får möta svenska inköpare. En del av exportörerna deltar också i viktiga mässor i Europa, så som SIAL och Anuga. Inför deltagandet får de omfattande träning i att presentera sig och sina produkter för svenska och europeiska inköpare.

Så kan vi hjälpa dig som vill importera

För dig som importör öppnar Open Trade Gate Sweden dörrar till nya samarbeten och produkter utanför EU. Genom oss kan ditt företag komma i kontakt med exporterande företag i utvecklingsländer, som är redo för den svenska marknaden. 

I samband med mässor där exportörerna deltar har du möjlighet att träffa företagen för att få veta mer om deras utbud och hur det stämmer med det just ni söker efter. Skulle ett samarbete bli aktuellt utbildar vi företagen i vilka krav som gäller för att lyckas med exportresan hela vägen till Sverige.

Vilka importmarknader är du intresserad av?

Vår matchmaking bygger på ömsesidigt intresse. Därför arbetar vi kontinuerligt tillsammans med svenska företag för att ta reda på vilka produkter och tjänster som är intressanta för den svenska marknaden, vilka certifieringar och verifieringar som vanligtvis krävs för dem och hur import av den aktuella varan eller tjänsten brukar gå till.

Som importör är du välkommen att kontakta oss för att dela med dig av dina erfarenheter, behov och tankar om trender på den svenska marknaden. Med din hjälp kan vi framöver välja utvecklingsländer och produkter att arbeta med, som på bästa sätt motsvarar behoven på den svenska marknaden.

Mer om Open Trade Gate Sweden

Har du frågor?

Kontakta mig så hjälper jag till.

Constanza Mac-Donald

Telefon: 08-690 49 49

Öppna eller stäng kontaktformuläret