Ukrainska företag med tech-kompetens söker partner i Sverige

Stockholm Tech Show 2024_kollage 2-1.jpg

Taras, Mariia och Ivanna på Stockholm Tech Show 2024

Inom ramen för Open Trade Gate Sweden (OTGS) finns tre ukrainska företag vilka arbetar aktivt för att hitta samarbetspartners inom tech-sektorn i Sverige.

Med kompetens inom AI

– Eftersom vi samarbetar med brittiska och amerikanska företag har vi stor erfarenhet av till exempel AI och vi upplever att vi har mycket att erbjuda den svenska marknaden inom den sektorn, säger Taras Tymoshchuk från företaget Geniusee.

Företagets anställda finns till 80 procent i Ukraina – på olika ställen i landet – vilket minskar sårbarheten. Sedan några år tillbaka är Geniusee också ISO-certifierade.

Geniusee har sedan tidigare kontrakt med två svenska företag och ser fram emot att knyta kontakt med flera svenska företag.

– Vi ser att vi har den kompetens som efterfrågas på den svenska marknaden och ser fram emot att kunna etablera oss här, säger Taras Tymoshchuk

Arbetar med små- och medelstora företag

Integrity Vision är ett ukrainabaserat it-företag som främst arbetar med helhetslösningar inom outsourcing för små och medelstora företag.

– Vi ser oss som en långsiktig och stabil partner till våra kunder och att vi bygger förtroende med vår kunskap, säger Mariia Bulvinska.

Företaget har funnits i 13 år och är sedan 2023 certifierade enligt ISO 9001. De hjälper företag att digitalisera processer och anpassar mjukvara till varje kunds behov. 

– Vår personal är erfaren och har stor kunskap inom många områden. Den svenska marknaden är ny för oss och vi hoppas att kunna knyta kontakter som i framtiden kan ge oss långsiktiga partner i Sverige, säger Mariia Bulvinska.

Utvecklar mjukvara

Stfalcon är ett litet tech-företag som utvecklar mjukvara grundat på Symfonys ramverk. Företaget har också utvecklat en tjänst, Air Alarm, som skapats för att rädda liv och som hittills laddats ner över 25 miljoner gånger.

– Våra utvecklare har mångårig vana av att utveckla och anpassa it-lösningar till små och medelstora företag, säger Ivanna Shumylo. Vi arbetar med projekt över hela världen och vill gärna komma i kontakt med svenska företag.

Företaget har sedan tidigare en partner inom den svenska kultursektorn och letar aktivt efter fler svenska partner.

Så arbetar Kommerskollegium med att främja import från utvecklingsländer

Open Trade Gate Sweden (OTGS) är en avdelning på Kommerskollegium som arbetar med att hjälpa exportörer i utvecklingsländer att komma in på marknaden i Sverige och EU. Genom oss kan du som importör knyta kontakter med dessa företag, som är väl förberedda på de krav och förväntningar som finns från svenska företag. Med hjälp av svenska och internationella konsulter väljer vi ut exporterande företag med potential i utvecklingsländer. Vissa av företagen är precis i uppstartsfasen i sin exportsatsning. Andra har redan påbörjat sin exportresa men behöver hjälp att hitta en lämplig handelspartner inom EU.