Rapporter
Kommerskollegium producerar varje år ett antal rapporter och utredningar som behandlar utrikeshandel och handelspolitik ur en rad olika aspekter.
-
Making the EU Safer, Greener, more Competitive and Digitalised
Utgiven: 2024
Handelspolitiken kan användas i betydligt högre utsträckning för att EU ska bli grönare, säkrare, mer konkurrenskraftigt och mer digitaliserat. Kommerskollegiums rekommendationer till den nya EU-kommissionen kretsar kring dessa fyra områden.
-
Addressing Fragmentation for a Global Circular Economy
Utgiven: 2024
Många nya lagar och regler tas fram för att främja omställningen till en cirkulär ekonomi. Regelfloran riskerar dock att skapa problem för företag som måste anpassa produkterna till olika marknaders skilda regler. Men det finns sätt att minimera problemen, visar vår nya rapport.
-
Do Rules of Origin Rule Free Trade?
Utgiven: 2024
Ursprungsregler spelar en central roll för att företag ska kunna dra nytta av tullsänkningar i frihandelsavtal. Reglerna för avtalen skiljer sig åt och möjligheterna att uppfylla dem ser olika ut. Men det finns ingen specifik typ av ursprungsregel som är enklare eller svårare att uppfylla, visar en ny rapport från...
-
Nuclear Power and International Trade
Utgiven: 2024
I den här analysen visar Kommerskollegium hur handelspolitiken kan hjälpa till att minska kostnaderna för kärnkraft. Detta skulle kunna bidra till att tredubbla kärnkraftskapaciteten, ett åtagande från mer än 20 länder, inklusive Sverige, vid FN:s senaste klimatmöte COP 28.
-
Possibilities for an Expansion of the WTO Information Technology Agreement, ITA3
Utgiven: 2024
Informationsteknikavtalet, ITA, är ett av WTO:s mest framgångsrika avtal och har lett till tullfrihet för många varor. Men ännu fler varor skulle kunna ingå i informationsteknikavtalet, däribland 3D-skrivare, drönare och smarta kläder som kan förbättra hälsan eller varna för risker.
-
Hinder i handeln mellan Sverige och Norge
Utgiven: 2024
I den här analysen kartlägger Kommerskollegium handelshinder mellan Sverige och Norge. Eftersom Norge är en av Sveriges viktigaste handelspartner är det särskilt angeläget att söka lösningar på problemen. Vi ger förslag på lösningar och visar vilka parter, i EU, Sverige och Norge, som har möjlighet att åstadkomma...
-
Förslag på åtgärder mot kringgåenden av sanktioner
Utgiven: 2024
EU-ländernas handelsmönster har förändrats efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Exporten och importen till och från Ryssland har minskat kraftigt. Samtidigt ökar EU-ländernas export till vissa andra länder i Rysslands närhet. Dessa länder i sin tur har ökat sin export till Ryssland och utvecklingen är...
-
The EU Single Market in the Digital Era
Utgiven: 2024
Den här rapporten ger en övergripande bild av hur EU anpassar sin lagstiftning för den inre marknaden till den digitala ekonomin och en digital verklighet. Karin Atthoff, som har skrivit rapporten, berättar mer.
-
The underappreciated role of imports
Utgiven: 2023
Den globala finanskrisen, covidpandemin och kriget i Ukraina är alla exempel på händelser som har lett till stora ekonomiska påfrestningar. Men såväl ekonomisk säkerhet som konkurrenskraft kan stärkas om ett land har en öppen import i stället för om landet har högre grad av självförsörjning.
-
Potential Impacts of EU Due Diligence Obligations on Companies’ Suppliers in Developing Countries
Utgiven: 2023
Flera av EU:s rättsakter, som innehåller krav på EU-företag att visa så kallad tillbörlig aktsamhet (på engelska: due diligence), kan påverka EU-företagens leverantörer i utvecklingsländer. I den här analysen undersöker Kommerskollegium vilka konsekvenser det kan få. Vår utredare Kim Larsson berättar mer.
-
Årsrapport: Solvit 2022
Utgiven: 2023
År 2022 firade Solvit 20 år som problemlösare på den inre marknaden. Under sina tjugo år har Solvit lyckats lösa mer än 85 procent av de konkreta problem som anmälts i de 28 600 ärenden som nätverket har hanterat.
-
Circular Economy Product Labels
Utgiven: 2023
Inom EU finns flera krav på märkning av produkter, kopplade till deras miljöpåverkan och till avfallshantering. Företag som vill sälja sina produkter inom EU måste anpassa sig många olika märkningskrav, både på EU- och nationell nivå. I den här pm:en går vi igenom olika märkningar som finns inom EU och analyserar om...
-
The E-Commerce Negotiations in the WTO: Understanding non-participation
Utgiven: 2023
Flera WTO-medlemmar förhandlar om det första mer heltäckande ramverket för e-handelsregler. Men väldigt få afrikanska länder är med. Den här rapporten undersöker varför det är så och ger förslag på hur man skulle kunna ge fler länder incitament att delta.
-
Do Provisions in Free Trade Agreements Diversify Trade?
Utgiven: 2023
Leder frihandelsavtal till internationell handel med fler slags varor? Det beror på vilken part man granskar och hur ambitiöst avtalet är. Den här pm:en är ett första försök att förstå om frihandelsavtal leder till en mer diversifierad handel.
-
Government subsidies in manufacturing sectors
Utgiven: 2023
För en konstruktiv debatt om subventioner är tillförlitlig och internationellt jämförbar information om vad, och hur mycket, varje part spenderar på statliga subventioner avgörande. Bristen på uppgifter om subventioner gör det svårt att bedöma deras inverkan på handel och konkurrens.
-
Snabba fakta om importens betydelse för produktivitet och export
Utgiven: 2023
Genom import får företag tillgång till de bästa insatsvarorna. Det bidrar i sin tur till en konkurrenskraftig produktion, ökad produktivitet och ökad exportkapacitet. Trots detta nära samband mellan import och export har traditionellt sett det mesta av analys och policydiskussioner fokuserat på hur exporten kan...
-
Productivity Effects of Foreign Acquisitions in Sweden: A sectoral analysis
Utgiven: 2023
Företag som köps upp av utländska ägare ökar sin produktivitet. Mest ökar produktiviteten för mycket små företag i tjänstesektorn. Det visar en ekonomisk analys av Kommerskollegium inför att Sverige inför en mekanism som ska granska utländska direktinvesteringar.
-
The WTO Appellate Body Crisis
Utgiven: 2023
WTO:s överprövningsorgan (på engelska: Appellate Body) har legat nere sedan slutet av 2019. WTO:s medlemsländer har kommit överens om att få igång ett fullt fungerande tvistlösningssystem senast 2024.
-
The Role of Trade in the Green Transition
Utgiven: 2023
Handelspolitiken kan bidra till att miljövänlig teknik och varor sprids. Men dagens handelshinder för miljövaror gör den gröna omställningen dyrare än vad den skulle behöva vara. Flera länder skapar därför åtaganden för specifika miljövaror i sina regionala handelsavtal. Men vilken effekt får de här åtagandena?
-
Att förstå Indiens handelspolitik
Utgiven: 2023
I den här pm:en utforskar Kommerskollegium utvecklingen av och sambanden mellan Indiens industripolitiska satsningar och handelspolitiken. Vi analyserar förutsättningarna för handelspolitiskt samarbete med omvärlden samt Indiens inställning till handelsavtal och till det multilaterala samarbetet inom...