Rapporter
Kommerskollegium producerar varje år ett antal rapporter och utredningar som behandlar utrikeshandel och handelspolitik ur en rad olika aspekter.
-
Ekonomiska sanktioner mot Ryssland och Belarus
Utgiven: 2023
Kommerskollegium tog under förra året emot 59 ansökningar om undantag från sanktionerna riktade mot Ryssland och Belarus. Det visar en sammanställning av Kommerskollegiums arbete med sanktionerna.
-
Innovation, AI, Technical Regulation and Trade
Utgiven: 2023
Hur påverkar artificiell intelligens (AI) hur industrivaror, som till exempel vissa mobiltelefoner, medicintekniska produkter och fordon med inbyggd digital teknologi, bör regleras? I den här utredningen lyfter Kommerskollegium de utmaningar som digital innovation skapar för teknisk reglering.
-
Trade Rules for a Circular Economy – The case of used lithium-ion batteries
Utgiven: 2023
Att kunna sälja och köpa begagnade och återvunna batterier är en mycket viktig del i den gröna omställningen. Batterierna behövs till såväl fordon som solcellsparker. I den här utredningen har vi undersökt utmaningarna med regler för att exportera och importera begagnade batterier, som ofta klassas som avfall.
-
How can SOLVIT further enhance compliance with EU law
Utgiven: 2022
I samband med att Solvits roll inriktas mot att alltmer bidra till att medlemsländerna följer EU-rätten, diskuteras hur Solvit ska utvecklas. I den här analysen föreslår Kommerskollegium hur Solvit legalt och organisatoriskt kan stärkas.
-
Green Services in the Single Market
Utgiven: 2022
Handeln med tjänster har stor betydelse för den gröna omställningen. Vår nya rapport belyser tjänsternas roll och hur de kan bidra, med fokus på EU. Men det finns hinder för handeln med de här tjänsterna. EU och medlemsländerna borde därför öka ambitionen med att undanröja hindren.
-
Perspectives on the Economic Effects of FDI and Investment Screening
Utgiven: 2022
Utländska direktinvesteringar bidrar till ökad produktivitet och stärkt konkurrenskraft i mottagarlandet. I den här analysen diskuteras hur man ska man balansera det säkerhetspolitiska och det ekonomiska perspektivet när man tar beslut om att godkänna eller hindra en utländsk investering.
-
An All-Star Approach to Regulatory Cooperation in the Area of Technical Barriers to Trade
Utgiven: 2022
I frihandelsavtal finns ofta åtaganden om hur parterna ska samarbeta om tekniska handelshinder, det vill säga produktregler som kan hindra handeln mellan partnerländerna på ett omotiverat sätt. I den här utredningen sammanställer Kommerskollegium olika former av regulativt samarbete som vi bedömer ger bäst effekt både...
-
Global livsmedelstrygghet, handel och handelspolitik
Utgiven: 2022
De höga priserna för livsmedel, insatsmedel och energi, den ökade globala hungern och risken för fortsatt höga priser har lett till att livsmedelstrygghet står högst upp på dagordningen i internationellt samarbete.
-
Lessons from the pandemic – Designing a Single Market crisis management mechanism
Utgiven: 2022
Trots starka prövningar var den inre marknaden mycket motståndskraftig under covidkrisen. Det visar Kommerskollegiums kartläggning av de nationella åtgärderna som enskilda medlemsländer införde under pandemin. Men ännu mer kan göras för att stärka den inre marknaden inför framtida kriser.
-
Årsrapport anmälningsdirektivet 2021
Utgiven: 2022
Covid-pandemin fortsatte att påverka EU-ländernas regleringsåtgärder under 2021. Flera länder anmälde också regelförslag kopplade till cirkulär ekonomi och hållbarhet. Det framgår av Kommerskollegiums årsrapport om EU:s anmälningsprocedur för tekniska regler.
-
Supporting the Green Transition through Regulatory Cooperation
Utgiven: 2022
Kommerskollegium har i denna analys identifierat flera möjligheter för ett transatlantiskt regulativt samarbete med fokus på miljö- och klimatnytta. Arbetet ska drivas i Trade and Technology Council, ett samarbete mellan EU och USA. Linda Bodén, senior utredare vid Kommerskollegium, berättar mer.
-
The Economics of the EU’s Trade Defence Instruments – Winners and losers of anti-dumping policies
Utgiven: 2022
Företag inom EU lyckas varken kunna öka försäljningen eller ta mer betalt eller av sina varor när EU inför skydd på prisdumpad import, antidumpningsåtgärder. Patrik Tingvall, en av författarna till rapporten, berättar mer.
-
Stronger Integration and Enhanced Free Movement in the Nordic Region
Utgiven: 2022
I Norden är vi sedan decennier tillbaka vana att fritt kunna resa och handla med både tjänster och varor över gränserna. Covid-19 visade att dessa friheter inte kan tas för givna. Kommerskollegium pekar i den här rapporten på ett antal områden där samarbetet kan förbättras. Anders Ahnlid, generaldirektör, berättar mer.
-
Learning by using free trade agreements
Utgiven: 2022
Den här rapporten analyserar den svenska importen från Sydkorea och svenska importörers utnyttjande av möjliga tullbesparingar mellan åren 2008 och 2018 utifrån frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea. Jonas Kasteng, en av författarna till rapporten, berättar mer.
-
Dynamiken i den Indo-pacifiska regionen – ett handelspolitiskt perspektiv
Utgiven: 2022
Den här promemorian ger en översiktlig bild av dagens dynamiska, men komplicerade situation i den indo-pacifiska regionen med olika frihandelsavtal och samarbeten på handelsområdet, kinesiska ambitioner, olika strategier samt geopolitiska frågor som har bäring på handelsfrågor och handelspolitik.
-
EU Trade Defence – The unintended effects of anti-dumping measures
Utgiven: 2021
EU inför antidumpningsåtgärder för att skydda företag i EU mot orättvis konkurrens från länder utanför EU. Men den här rapporten visar att produktionen och försäljningen inom EU inte ökar, och att priserna på den aktuella produkten dessutom går upp.
-
Trade and climate change
Utgiven: 2021
Handelspolitiken kan bidra mer för att underlätta klimatomställningen. I den här rapporten redovisar Kommerskollegium vad ett avtal inom Världshandelsorganisationen, WTO, bör innehålla och hur det kan utformas. Emilie Eriksson, en av författarna till rapporten, berättar.
-
Firm and Consumer Use of the EU-United Kingdom Free Trade Agreement
Utgiven: 2021
I januari 2021 lämnade Storbritannien EU:s inre marknad och det blev betydligt krångligare för svenska företag att handla med Storbritannien. Samtidigt började frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien att gälla och det innebär bland annat att företag kan fortsätta handla tullfritt - om vissa regler uppfylls.
-
An EU trade policy for geopolitical ends
Utgiven: 2021
Är EU:s säkerhet beroende av en handelspolitik som i större utsträckning begränsar handel och ekonomisk integration? I skenet av att de geopolitiska spänningarna ökar har Kommerskollegium granskat forskningslitteraturen om handel och säkerhet. I den här rapporten diskuterar vi alternativa handelspolitiska strategier...
-
Vilka handelshinder upplever svenska företag i andra EU-länder?
Utgiven: 2021
Kommerskollegium har frågat tio företag inom life science och elva inom pappersindustrin om vilka handelshinder de upplever i andra EU-länder. Fokus har varit på handelshinder som har sitt ursprung i lagar, regler och andra myndighetsåtgärder och som begränsar den fria rörligheten för varor, tjänster och personer.