Rapporter
Kommerskollegium producerar varje år ett antal rapporter och utredningar som behandlar utrikeshandel och handelspolitik ur en rad olika aspekter.
-
Årsrapport anmälningsdirektivet 2021
Utgiven: 2022
Covid-pandemin fortsatte att påverka EU-ländernas regleringsåtgärder under 2021. Flera länder anmälde också regelförslag kopplade till cirkulär ekonomi och hållbarhet. Det framgår av Kommerskollegiums årsrapport om EU:s anmälningsprocedur för tekniska regler.
-
Supporting the Green Transition through Regulatory Cooperation
Utgiven: 2022
Kommerskollegium har i denna analys identifierat flera möjligheter för ett transatlantiskt regulativt samarbete med fokus på miljö- och klimatnytta. Arbetet ska drivas i Trade and Technology Council, ett samarbete mellan EU och USA. Linda Bodén, senior utredare vid Kommerskollegium, berättar mer.
-
The Economics of the EU’s Trade Defence Instruments – Winners and losers of anti-dumping policies
Utgiven: 2022
Företag inom EU lyckas varken kunna öka försäljningen eller ta mer betalt eller av sina varor när EU inför skydd på prisdumpad import, antidumpningsåtgärder. Patrik Tingvall, en av författarna till rapporten, berättar mer.
-
Stronger Integration and Enhanced Free Movement in the Nordic Region
Utgiven: 2022
I Norden är vi sedan decennier tillbaka vana att fritt kunna resa och handla med både tjänster och varor över gränserna. Covid-19 visade att dessa friheter inte kan tas för givna. Kommerskollegium pekar i den här rapporten på ett antal områden där samarbetet kan förbättras. Anders Ahnlid, generaldirektör, berättar mer.
-
Learning by using free trade agreements
Utgiven: 2022
Den här rapporten analyserar den svenska importen från Sydkorea och svenska importörers utnyttjande av möjliga tullbesparingar mellan åren 2008 och 2018 utifrån frihandelsavtalet mellan EU och Sydkorea. Jonas Kasteng, en av författarna till rapporten, berättar mer.
-
Dynamiken i den Indo-pacifiska regionen – ett handelspolitiskt perspektiv
Utgiven: 2022
Den här promemorian ger en översiktlig bild av dagens dynamiska, men komplicerade situation i den indo-pacifiska regionen med olika frihandelsavtal och samarbeten på handelsområdet, kinesiska ambitioner, olika strategier samt geopolitiska frågor som har bäring på handelsfrågor och handelspolitik.
-
EU Trade Defence – The unintended effects of anti-dumping measures
Utgiven: 2021
EU inför antidumpningsåtgärder för att skydda företag i EU mot orättvis konkurrens från länder utanför EU. Men den här rapporten visar att produktionen och försäljningen inom EU inte ökar, och att priserna på den aktuella produkten dessutom går upp.
-
Trade and climate change
Utgiven: 2021
Handelspolitiken kan bidra mer för att underlätta klimatomställningen. I den här rapporten redovisar Kommerskollegium vad ett avtal inom Världshandelsorganisationen, WTO, bör innehålla och hur det kan utformas. Emilie Eriksson, en av författarna till rapporten, berättar.
-
Firm and Consumer Use of the EU-United Kingdom Free Trade Agreement
Utgiven: 2021
I januari 2021 lämnade Storbritannien EU:s inre marknad och det blev betydligt krångligare för svenska företag att handla med Storbritannien. Samtidigt började frihandelsavtalet mellan EU och Storbritannien att gälla och det innebär bland annat att företag kan fortsätta handla tullfritt - om vissa regler uppfylls.
-
An EU trade policy for geopolitical ends
Utgiven: 2021
Är EU:s säkerhet beroende av en handelspolitik som i större utsträckning begränsar handel och ekonomisk integration? I skenet av att de geopolitiska spänningarna ökar har Kommerskollegium granskat forskningslitteraturen om handel och säkerhet. I den här rapporten diskuterar vi alternativa handelspolitiska strategier...
-
Vilka handelshinder upplever svenska företag i andra EU-länder?
Utgiven: 2021
Kommerskollegium har frågat tio företag inom life science och elva inom pappersindustrin om vilka handelshinder de upplever i andra EU-länder. Fokus har varit på handelshinder som har sitt ursprung i lagar, regler och andra myndighetsåtgärder och som begränsar den fria rörligheten för varor, tjänster och personer.
-
Årsrapport 2020: Anmälningar av tekniska föreskrifter
Utgiven: 2021
Medicintekniska produkter, läkemedel och vaccin var områden som EU-länderna lagstiftade om under 2020. Det framgår av årsrapporten om EU:s anmälningsprocedur för tekniska regler.
-
How Companies Use Free Trade Agreements
Utgiven: 2021
EU:s frihandelsavtal med Sydkorea, ett av de ekonomiskt mest betydelsefulla frihandelsavtalen, har i år varit i kraft i tio år. Kommerskollegium har frågat företag som handlar med Sydkorea hur de använder avtalet. Jonas Kasteng, en av författarna till rapporten, berättar mer.
-
Vad är en jämn spelplan? En analys av begreppet level playing field
Utgiven: 2021
Level playing field, LPF, eller jämn spelplan, är ett begrepp som alltmer hörs i den handelspolitiska diskussionen. Ofta handlar det om att skapa lika konkurrensförutsättningar för företag. Men betydelsen varierar mellan olika områden, avsändare och syfte, något som den här rapporten redogör för.
-
Trade policy and policy for responsible business conduct
Utgiven: 2021
I den här rapporten beskrivs varför en närmare koppling mellan handelspolitik och politik för hållbart företagande kan bidra till en mer hållbar och ansvarsfull handel i globala värdekedjor, motståndskraft mot kriser och en hållbar ekonomisk återhämtning.
-
The Future of EU Trade Policy – a programme for action
Utgiven: 2020
Det här är Kommerskollegiums syn på hur EU:s handelspolitik bör utvecklas i framtiden. Det bygger på ett svar till EU-kommissionen inför översynen av den framtida handelspolitiken. Anders Ahnlid, Kommerskollegiums generaldirektör, berättar mer.
-
Covid-19 och den fria rörligheten – preliminära lärdomar från hälsokrisen
Utgiven: 2020
De restriktioner som EU:s medlemsländer införde i coronapandemins början satte stora delar av EU:s inre marknad ur spel. Men trots det var majoriteten av åtgärderna i linje med EU-rätten. Det visar en preliminär bedömning av Kommerskollegium.
-
Analys av frihandelsdelen i EU–Mercosur-avtalet
Utgiven: 2020
EU:s avtal med Mercosurländerna, Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay, är ett så kallat associationsavtal där handel är en del av flera. Kommerskollegium har granskat avtalet utifrån ett antal områden, sektorer och varor och analyserat vilka effekter som avtalet kan få.
-
Improving economic resilience through trade
Utgiven: 2020
Hur ska Sverige och EU trygga försörjning av varor under en kris? Hur bör handelspolitiken utformas? Det diskuterar Kommerskollegium i en ny rapport.
-
Trade barriers to goods and services important for climate action
Utgiven: 2020
EU siktar på att bli helt klimatneutralt till 2050 och för att nå det målet måste alla politikområden mobiliseras, även handelspolitiken. Kommerskollegium har analyserat handelspolitikens roll.