Rapporter
Kommerskollegium producerar varje år ett antal rapporter och utredningar som behandlar utrikeshandel och handelspolitik ur en rad olika aspekter.
-
Potential Impacts of EU Due Diligence Obligations on Companies’ Suppliers in Developing Countries
Utgiven: 2023
Flera av EU:s rättsakter, som innehåller krav på EU-företag att visa så kallad tillbörlig aktsamhet (på engelska: due diligence), kan påverka EU-företagens leverantörer i utvecklingsländer. I den här analysen undersöker Kommerskollegium vilka konsekvenser det kan få. Vår utredare Kim Larsson berättar mer.
-
Årsrapport: Solvit 2022
Utgiven: 2023
År 2022 firade Solvit 20 år som problemlösare på den inre marknaden. Under sina tjugo år har Solvit lyckats lösa mer än 85 procent av de konkreta problem som anmälts i de 28 600 ärenden som nätverket har hanterat.
-
Circular Economy Product Labels
Utgiven: 2023
Inom EU finns flera krav på märkning av produkter, kopplade till deras miljöpåverkan och till avfallshantering. Företag som vill sälja sina produkter inom EU måste anpassa sig många olika märkningskrav, både på EU- och nationell nivå. I den här pm:en går vi igenom olika märkningar som finns inom EU och analyserar om...
-
The E-Commerce Negotiations in the WTO: Understanding non-participation
Utgiven: 2023
Flera WTO-medlemmar förhandlar om det första mer heltäckande ramverket för e-handelsregler. Men väldigt få afrikanska länder är med. Den här rapporten undersöker varför det är så och ger förslag på hur man skulle kunna ge fler länder incitament att delta.
-
Do Provisions in Free Trade Agreements Diversify Trade?
Utgiven: 2023
Leder frihandelsavtal till internationell handel med fler slags varor? Det beror på vilken part man granskar och hur ambitiöst avtalet är. Den här pm:en är ett första försök att förstå om frihandelsavtal leder till en mer diversifierad handel.
-
Government subsidies in manufacturing sectors
Utgiven: 2023
För en konstruktiv debatt om subventioner är tillförlitlig och internationellt jämförbar information om vad, och hur mycket, varje part spenderar på statliga subventioner avgörande. Bristen på uppgifter om subventioner gör det svårt att bedöma deras inverkan på handel och konkurrens.
-
Snabba fakta om importens betydelse för produktivitet och export
Utgiven: 2023
Genom import får företag tillgång till de bästa insatsvarorna. Det bidrar i sin tur till en konkurrenskraftig produktion, ökad produktivitet och ökad exportkapacitet. Trots detta nära samband mellan import och export har traditionellt sett det mesta av analys och policydiskussioner fokuserat på hur exporten kan...
-
Productivity Effects of Foreign Acquisitions in Sweden: A sectoral analysis
Utgiven: 2023
Företag som köps upp av utländska ägare ökar sin produktivitet. Mest ökar produktiviteten för mycket små företag i tjänstesektorn. Det visar en ekonomisk analys av Kommerskollegium inför att Sverige inför en mekanism som ska granska utländska direktinvesteringar.
-
The WTO Appellate Body Crisis
Utgiven: 2023
WTO:s överprövningsorgan (på engelska: Appellate Body) har legat nere sedan slutet av 2019. WTO:s medlemsländer har kommit överens om att få igång ett fullt fungerande tvistlösningssystem senast 2024.
-
The Role of Trade in the Green Transition
Utgiven: 2023
Handelspolitiken kan bidra till att miljövänlig teknik och varor sprids. Men dagens handelshinder för miljövaror gör den gröna omställningen dyrare än vad den skulle behöva vara. Flera länder skapar därför åtaganden för specifika miljövaror i sina regionala handelsavtal. Men vilken effekt får de här åtagandena?
-
Att förstå Indiens handelspolitik
Utgiven: 2023
I den här pm:en utforskar Kommerskollegium utvecklingen av och sambanden mellan Indiens industripolitiska satsningar och handelspolitiken. Vi analyserar förutsättningarna för handelspolitiskt samarbete med omvärlden samt Indiens inställning till handelsavtal och till det multilaterala samarbetet inom...
-
Ekonomiska sanktioner mot Ryssland och Belarus
Utgiven: 2023
Kommerskollegium tog under förra året emot 59 ansökningar om undantag från sanktionerna riktade mot Ryssland och Belarus. Det visar en sammanställning av Kommerskollegiums arbete med sanktionerna.
-
Innovation, AI, Technical Regulation and Trade
Utgiven: 2023
Hur påverkar artificiell intelligens (AI) hur industrivaror, som till exempel vissa mobiltelefoner, medicintekniska produkter och fordon med inbyggd digital teknologi, bör regleras? I den här utredningen lyfter Kommerskollegium de utmaningar som digital innovation skapar för teknisk reglering.
-
Trade Rules for a Circular Economy – The case of used lithium-ion batteries
Utgiven: 2023
Att kunna sälja och köpa begagnade och återvunna batterier är en mycket viktig del i den gröna omställningen. Batterierna behövs till såväl fordon som solcellsparker. I den här utredningen har vi undersökt utmaningarna med regler för att exportera och importera begagnade batterier, som ofta klassas som avfall.
-
How can SOLVIT further enhance compliance with EU law
Utgiven: 2022
I samband med att Solvits roll inriktas mot att alltmer bidra till att medlemsländerna följer EU-rätten, diskuteras hur Solvit ska utvecklas. I den här analysen föreslår Kommerskollegium hur Solvit legalt och organisatoriskt kan stärkas.
-
Green Services in the Single Market
Utgiven: 2022
Handeln med tjänster har stor betydelse för den gröna omställningen. Vår nya rapport belyser tjänsternas roll och hur de kan bidra, med fokus på EU. Men det finns hinder för handeln med de här tjänsterna. EU och medlemsländerna borde därför öka ambitionen med att undanröja hindren.
-
Perspectives on the Economic Effects of FDI and Investment Screening
Utgiven: 2022
Utländska direktinvesteringar bidrar till ökad produktivitet och stärkt konkurrenskraft i mottagarlandet. I den här analysen diskuteras hur man ska man balansera det säkerhetspolitiska och det ekonomiska perspektivet när man tar beslut om att godkänna eller hindra en utländsk investering.
-
An All-Star Approach to Regulatory Cooperation in the Area of Technical Barriers to Trade
Utgiven: 2022
I frihandelsavtal finns ofta åtaganden om hur parterna ska samarbeta om tekniska handelshinder, det vill säga produktregler som kan hindra handeln mellan partnerländerna på ett omotiverat sätt. I den här utredningen sammanställer Kommerskollegium olika former av regulativt samarbete som vi bedömer ger bäst effekt både...
-
Global livsmedelstrygghet, handel och handelspolitik
Utgiven: 2022
De höga priserna för livsmedel, insatsmedel och energi, den ökade globala hungern och risken för fortsatt höga priser har lett till att livsmedelstrygghet står högst upp på dagordningen i internationellt samarbete.
-
Lessons from the pandemic – Designing a Single Market crisis management mechanism
Utgiven: 2022
Trots starka prövningar var den inre marknaden mycket motståndskraftig under covidkrisen. Det visar Kommerskollegiums kartläggning av de nationella åtgärderna som enskilda medlemsländer införde under pandemin. Men ännu mer kan göras för att stärka den inre marknaden inför framtida kriser.