EU och USA tar tillfälligt bort strafftullar i flygplanstvisterna

Importera & exportera

Handelskonflikten USA-EU

Publicerad: 12 mar 2021

EU och USA har kommit överens om att tillfälligt ta bort de strafftullar som tillämpats på grund av WTO-tvisterna om flygplanssubventioner. Strafftullarna togs bort den 11 mars.

Under de kommande fyra månaderna ska nu EU och USA försöka förhandla fram en lösning i den seglivade handelstvisten.

– Det är positivt att båda parterna nu verkar inställda på att komma överens om en långsiktig lösning i en av WTO:s mest långdragna tvister, säger Isaac Ouro-Nimini. Tchakolli, WTO-samordnare vid Kommerskollegium.

Beslutet innebär att de svenska importörer som berörts av strafftullarna nu slipper betala de extra tullarna på 25 procent vid import från USA. Detta gäller bland annat för gymutrustning, spelkonsoler, traktorer, ketchup och andra såser, sötpotatis och choklad. För vissa flygplan har extra tullar på 15 procent tagits bort. Observera att det är tilläggstullarna enligt kommissionens genomförandeförordning 2020/1646 som nu har tagits bort. EU:s motåtgärder mot USA:s ståltullar berörs inte av beslutet.

På motsvarande sätt har USA tagit bort de tullar på 25 procent som har tillämpats för vissa varor från EU, framförallt vissa livsmedel som exempelvis ost.

Om EU och USA inte kommer överens om en lösning i tvisterna om flygplanssubventioner de kommande månaderna så återinförs strafftullarna från och med 11 juli 2021.

Mer information

Information från den amerikanska handelsmyndigheten USTR
EU-kommissionens genomförandeförordning om tillfälligt upphävande handelspolitiska åtgärder

Kontaktpersoner

Tvisten mellan USA och EU
Isaac Ouro-Nimini. Tchakolli
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se
08-690 49 31

Jordbruksprodukter
Kristina Olofsson
08-690 48 83
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se

Industrivaror och fisk
Maria Johem
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se
08-690 48 54