EU och USA överens om ramverk för att lösa flygplanstvisterna

Importera & exportera

Handelskonflikten USA-EU

Publicerad: 09 jul 2021

EU och USA kom tidigare i år överens om att tillfälligt ta bort sina strafftullar med anledning av båda parters otillåtna subventioner till flygplanstillverkare. Den tillfälliga pausen har nu förlängts till den 11 juli 2026.

Strafftullarna gällde bland annat gymutrustning, spelkonsoler, traktorer, ketchup och andra såser, sötpotatis och choklad (vid import från USA till EU) och vissa livsmedel som exempelvis ost (vid import från EU till USA).

- Beslutet innebär att svenska företag inte borde beröras av strafftullarna igen före den 11 juli 2026, säger Maria Johem vid Kommerskollegium.

Världshandelsorganisationen WTO har konstaterat att både USA och EU har subventionerat flygplanstillverkarna Boeing och Airbus på ett sätt som strider mot internationella handelsregler. Det medförde att båda parter införde strafftullar mot varandra, för att kompensera för den skada man lidit med anledning av subventionerna.

Men tidigare i år började EU och USA förhandla om frågan, och pausade samtidigt sina strafftullar till den 11 juli 2021. Nu har de beslutat att förlänga pausen i fem år, eftersom parterna är överens om ett ramverk för att hitta en permanent lösning till tvisterna.

Mer information

USA:s och EU:s ramverk för att lösa tvisterna 
EU-förordning om upphävandet av de handelspolitiska åtgärderna

Kontaktpersoner

Tvisten mellan USA och EU

Isaac Ouro-Nimini. Tchakolli
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se
08-690 49 31

Tullfrågor

Maria Johem
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se
08-690 48 54