Ukrainska och moldaviska företag på jakt efter svenska partners

ukrainian wine and nuts.jpg

I Kommerskollegiums monter på mässan Sthlm Wine & Food presenterade de ukrainska företagen sina produkter för besökarna.

Nyhet

Importera & exportera

Publicerad: 17 nov 2023

Ett fyrtiotal företag från Ukraina och Moldavien har under den senaste veckan varit i Stockholm för att lära sig mer om den svenska marknaden och för att knyta kontakter. Det som i en del i Kommerskollegiums stöd till företag i utvecklingsländer.

– Vi ser på Sverige som ledare i den digitala innovationen och vi tror att vi kan bidra mycket med vår expertis inom tech till techindustrin här i Sverige. Vi vill också bidra till hållbar utveckling och till fler jobb i Moldavien, säger Nicolae Guzun på tech-företaget Bent.

Besöken av de moldaviska och ukrainska företagen är en del i Kommerskollegiums utvecklingssamarbete och syftet är att öka möjligheterna för företag i utvecklingsländer att exportera till Sverige och EU. De moldaviska techföretagen besökte bland annat Kista Science City och olika innovationslabb. Tanken är att de på så sätt kan lära sig om techbranschen i Sverige och också få en bättre förståelse för potentiella klienters behov och realiteter.

De ukrainska företagen som besökte Stockholm är livsmedelsproducenter och även här var syftet att lära sig mer om den svenska marknaden.

– Resan var mycket bra för att förstå hur den svenska marknaden fungerar. Vi träffade Systembolaget och fick veta vad som krävs för att komma närmare den svenska marknaden, säger Sergiy Klimov från ukrainska vinproducenten Winery Beykush.

Under besöket deltog de ukrainska företagen i en mat- och vinmässa där de träffade inköpare och konsumenter. De besökte även svenska återförsäljare som berättade mer om hur de svenska inköpsmetoderna fungerar.

– Att vi fick träffa de största återförsäljarna var viktigt för oss. Det hade varit svårt för oss själva att ordna, säger Oleg Moroz från ukrainska nötproducenten Slow Walnuts.

Läs mer om Kommerskollegiums arbete med företag i utvecklingsländer:
Open Trade Gate Sweden

Människor använder VR-glasögon

Moldaviska techföretag besökte bland annat Intel 5G Innovation Center där de bland annat fick en demonstration för hur modern teknologi kan användas för att göra brandsläckningen mer effektiv och säker.