Seminarium: Hur gör jag för att plugga, jobba eller starta företag i EU?

Det ska vara lika lätt att studera eller jobba i Madrid eller Milano som i Lund eller Uppsala. Det är hela tanken med EU:s inre marknad. Men hur gör man för att ge sig ut i Europa? Lyssna på vårt seminarium där unga personer beskriver sina erfarenheter. Du får också konkreta råd och tips om vem du kan vända dig till för att få råd och stöd.

På Europadagen den 9 maj firar vi freden i Europa. Det var då, 9 maj 1950, som Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman föreslog ett helt nytt politiskt samarbete som skulle göra nya krig i Europa omöjligt. Det blev startskottet till EU.

Ungefär samtidigt som Sverige gick med i EU skapades också EU:s inre marknad, som är en av unionens allra viktigaste hörnstenar. Syftet med den inre marknaden är att du ska kunna resa, jobba, plugga och sälja varor och tjänster helt fritt på den inre marknaden. Det ska alltså vara lika enkelt att göra det i ett annat EU-land som hemma i Sverige.

Men hur gör man i praktiken? På ett seminarium arrangerat av Kommerskollegium, Universitets- och högskolerådet, Svenskt Näringsliv och Eures i Sverige får du konkreta råd och tips från unga som redan har europeiska erfarenheter. Seminariet är en del av årets Europadag i Kulturhuset i Stockholm. På grund av att 9 maj sammanfaller med Kristi himmelsfärdsdag firar vi i år Europadagen den 7 maj.

Medverkande

 • Filip Landin, studerar till civilingenjör på Chalmers i Göteborg.
  Sommaren 2022 sommarjobbade Filip i Amsterdam och ett drygt år senare pluggade han i Berlin.
 • Isabell Glinghammar, studerar miljö-och utveckling på Södertörns högskola i Stockholm.
  Hösten 2023 pluggade Isabella på universitetet i Limerick, Irland.
 • Zlatan Bajric, driver och utvecklar företag i Europa.
  Zlatan är en av grundarna till företaget Seeba som jobbar med affärs- och teknisk rådgivning till företag inom EU.
 • Anji Kits, Eures-rådgivare.
  Anji har daglig kontakt med arbetssökande som vill flytta inom Europa eller arbetsgivare som vill rekrytera europeisk kompetens till Sverige.

Seminariet modereras av Simon Vikström, entreprenör, föreläsare och författare.

Kommerskollegium arbetar för den fria rörligheten

Kommerskollegium arbetar för att upprätthålla den fria rörligheten på EU:s inre marknad. Men om du stöter på problem så kan vi hjälpa dig, bland annat genom Solvit. Under Europadagen kommer vi att finnas på plats i Kulturhuset för att svara på dina frågor.

Läs mer om Solvit här: Problem på EU:s inre marknad? Anmäl till Solvit

Relaterad information

Läs och se film om hur EU:s inre marknad fungerar: De fyra friheterna – basen i den inre marknaden

Läs mer om startskottet till EU och den historiska Schumandeklarationen: Schumandeklarationen maj 1950