EU:s motåtgärder mot USA:s ståltullar

EU:s motåtgärder mot USA trädde i kraft i juni 2018. Motåtgärderna består av höjda tullar på 25 procent på ett stort antal produkter från USA, bland annat järn och stål, olika livsmedel, kosmetika och motorcyklar.

På listan över de amerikanska produkterna som omfattas av EU:s motåtgärder mot USA finns bland annat ett stort antal järn- och stålprodukter, livsmedel som majs, konservburkar med majs, ris, riskakor, jordnötssmör och fruktjuicer som tranbärsjuice, amerikansk bourbon, cigarrer, viss typ av kosmetika typ eyeliners, t-shirts, denimjeans, herrskor, motorcyklar, segelbåtar och motorbåtar med inombordsmotor samt spelkort.

EU-kommissionen har beslutat att skjuta upp den utökning av motåtgärderna på importerade amerikanska varor som skulle trätt i kraft 1 juni 2021. Detta efter en överenskommelse med USA om att söka en lösning på tvisten om USA:s stål- och aluminiumtullar. Om parterna inte kommer överens har EU-kommissionen aviserat att ytterligare tullar på amerikanska varor träder i kraft 1 december 2021.